Kan ik mijn hypotheek verhogen en het geld vrij besteden?

Wilt u de overwaarde van uw huis verzilveren? Dan heeft u twee opties: verkopen of uw hypotheeklening verhogen. De eerste optie is het minst complex, omdat u dan alleen rekening hoeft te houden met de bijleenregeling.

Man leert zoon gitaar spelen

Als u in uw huis wilt blijven wonen en uw huidige hypotheek wilt verhogen, ligt dat anders. Allereerst hanteert de hypoteekverstrekker ook in dit geval de wettelijke regels inzake de verhouding hypotheek-woningwaarde en de hoogte van uw inkomen. Dat betekent voor dit jaar dat de hoogte van uw lening maximaal 103% van de waarde van uw woning mag bedragen. Is uw huis aanzienlijk meer waard dan de hoogte van uw huidige hypotheeklening én heeft u voldoende inkomen, dan kunt u uw hypotheek dus verhogen.

Maar let op: het extra bedrag dat u leent, valt onder de nieuwe regels en moet dus in maximaal dertig jaar worden afgelost. Verder is de hypotheekrente alleen aftrekbaar als u het geld daadwerkelijk in uw huis investeert, bijvoorbeeld door het te verbouwen of verbeteren. Als u het wilt gebruiken voor ‘consumptieve goederen’, zoals bijvoorbeeld een auto of een nieuwe inrichting, mag u de hypotheekrente over dit deel van de lening niet aftrekken. 

Contact

Algemeen:
Betalen & Sparen:
Zakelijk Verzekeren:
Particulier Verzekeren:
Pensioenen:
Leven & Hypotheken:
 
 
Volg ons op Twitter Volg ons op Facebook Volg ons op LinkedIn Volg ons op Instagram