Moet ik altijd kiezen voor een annuïtaire of lineaire hypotheek?

In principe bent u vrij om uw hypotheekvorm zelf te kiezen. Dat mag bijvoorbeeld ook een aflossingsvrije hypotheek zijn. Maar als u voor een nieuwe hypotheek of een verhoging op uw huidige hypotheek de rente wilt kunnen aftrekken, moet u kiezen voor een annuïtaire of lineaire hypotheek.

Stel zit op de bank

Als u voor 2013 een andere hypotheek heeft afgesloten dan een annuïtaire of lineaire, dan heeft u bestaande rechten opgebouwd die u mag meenemen naar uw nieuwe hypotheek. Die rechten gelden voor maximaal het bedrag van uw huidige hypotheeklening. Wilt u meer lenen, dan moet u voor dat deel wel een lineaire - of annuïteitenhypotheek afsluiten en dat deel van de lening dus in maximaal dertig jaar aflossen om in aanmerking te komen voor renteaftrek over dit extra bedrag.

Overigens hoeft u de nieuwe hypotheek niet per se bij uw huidige hypotheekverstrekker af te sluiten om uw opgebouwde rechten te behouden. Ook in dit geval gelden de oude regels en bent u dus niet verplicht om af te lossen. U kunt dus gewoon shoppen.

Contact

Algemeen:
Betalen & Sparen:
Zakelijk Verzekeren:
Particulier Verzekeren:
Pensioenen:
Leven & Hypotheken:
 
 
Volg ons op Twitter Volg ons op Facebook Volg ons op LinkedIn Volg ons op Instagram