Checklist huis kopen

Je hebt je droomhuis gevonden en wilt een bod doen. Niet is zo vervelend als dat je de financiën niet rond krijgt en dus je droomhuis aan je neus voorbij ziet gaan. Daarom hebben wij een checklist gemaakt zodat je goed voorbereid je droomhuis kunt kopen.

Nieuws
Datum: 21-09-2021

1. Wat is je budget?  

Het eerste wat je gaat doen voor je gaat kijken naar potentiële huizen is de hypotheek. Met andere woorden: Hoeveel kan je maximaal lenen bij een bank.  

2. Maandelijkse lasten 

Wat is je inkomen? En heb je een studieschuld? Zet je maandelijkse lasten op een rijtje. Dit belangrijk om te weten als je wilt berekenen wat je maximaal kunt lenen.  

Heb je alles op een rijtje? Bereken dan hier je maximale hypotheek 

3. Wensen  

Nu je weet wat je kunt lenen, kun je je woonwensen op een rijtje zetten en vergelijken met de verschillende huizen. Ga ter vergelijking het liefst naar meerdere keren naar meerdere huizen. Bij een huis kopen komt namelijk niet alleen ratio kijken, maar ook gevoel.  

4. Onderzoek 

Heb je het droomhuis gevonden? Vraag een bouwkundig rapport op. Hierin wordt alle belangrijke en relevante informatie gegeven over de woning. Denk hierbij aan de conditie of gebreken zoals: funderingen, balkconstructies, isolatie, centrale verwarming, vocht, betonrot, kozijnen, gevels enzovoorts. 

5. Onderzoek nogmaals de financiële mogelijkheden  

Gefeliciteerd! Je wilt een huis kopen. Nu komt het spannendste gedeelte: het kopen van je huis. Onderzoek nogmaals de financiële mogelijkheden. Kan je de woonlasten, maar ook de verbouwkosten nog dragen? En wat zijn de energielasten en gemeentelijke lasten? Is het antwoord ja? Dan ga je een bod uitbrengen. 

6. Het winnende bod op het huis 

Heb je het winnende bod? Yes! Je gaat nu het voorlopig koopcontract tekenen. Daarnaast ga je opzoek naar de hypotheek die bij jou past en zoek je een notaris.  

7. Definitief koopcontract tekenen 

Heb je je financiën rond? Staan alle lichten op groen? Dan ga je nu het definitief koopcontract tekenen. Je hebt nu je droomhuis gekocht. Een glaasje champagne is nu wel op z’n plaats.  

8. Bellen met je adviseur 

Misschien wel het belangrijkste punt. Heb je alles geregeld? Wij kunnen je helpen met alle vragen rondom je hypotheek. Neem contact met ons op. 

9. Sleutel in ontvangst nemen 

Vandaag is de dag dat je de sleutels in ontvangst gaat nemen. Je tekent vandaag twee contracten. Één tussen de bank en jou en één tussen de verkoper en jou. Tijdens de overdracht ga je ook een rondje doen in het huis. Leveren ze het huis wel in de staat op die is afgesproken? Zijn de eventuele achterblijvende spullen wel in goede staat? Maak hier goede afspraken over en leg ze eventueel vast. 

10. Verhuizen! 

De overdracht is geweest, het moment is eindelijk daar. Je kan verbouwen, inpakken en verhuizen. Maar heb je gedacht aan je verzekeringen? Ook daar kunnen wij je bij helpen zo kan jij je focussen op je nieuwe woning en het helemaal naar je zin maken. Veel plezier met je nieuwe woning! 

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Contact

Algemeen:
Betalen & Sparen:
Zakelijk Verzekeren:
Particulier Verzekeren:
Pensioenen:
Leven & Hypotheken:
 
 
Volg ons op Twitter Volg ons op Facebook Volg ons op LinkedIn Volg ons op Instagram