Scheiden: emotioneel, financieel én fiscaal uit elkaar

Een scheiding is een emotionele gebeurtenis en heeft daarbij ook een hoop financiële en fiscale consequenties waar uw hoofd waarschijnlijk niet meteen naar staat. Vooral wanneer u samen een eigen woning en kinderen hebt, is er behoorlijk wat uitzoekwerk te verrichten.

Nieuws
Datum: 16-09-2020

Elk jaar scheiden gemiddeld 35.000 echtparen, verbreken 2.300 stellen hun geregistreerd partnerschap en gaat een onbekend aantal samenwoners uit elkaar. Dat die ex-partners niet meteen aan de fiscale en financiële gevolgen denken is begrijpelijk, maar kan wel grote gevolgen hebben.

Fiscaal

Bij de Belastingdienst merkten ze dat stellen die uit elkaar gaan vaak niet weten hoe het zit met de hypotheekrenteaftrek van het gezamenlijke huis nadat zij uit elkaar zijn gegaan. Ook wachten scheidende stellen vaak te lang met het aanpassen van hun voorlopige aanslag en hun toeslagen. Dit kan ervoor zorgen dat ze deze moeten terugbetalen of niet krijgen waarop ze recht hebben.

Checklist

De Belastingdienst is daarom gestart met de campagne ‘Wilt u verder maar niet met elkaar', met onder meer een persoonlijke scheiden-checklist. Die checklist vindt u hier. Het gaat daarin met name over de fiscale, belastingtechnische aspecten van een scheiding. Het is bijvoorbeeld belangrijk om zo snel mogelijk uw nieuwe situatie door te geven aan de Belastingdienst om te voorkomen dat u teveel of juist te weinig toeslagen ontvangt.

Koopwoning

Voordat u toekomt aan de fiscale vraag wie de hypotheekrente mag aftrekken, speelt bij een scheiding natuurlijk de vraag wie er überhaupt in de koopwoning kan blijven wonen. Kan de hypotheek op één naam komen? Moet het huis verkocht worden? Vaak wordt onderschat hoe complex de financiële afwikkeling kan zijn wanneer er sprake is van een gezamenlijke woning en hypotheek. Dit stappenplan helpt daarbij.

Alles op een rijtje

Ook moeten er zaken geregeld worden met betrekking tot pensioenrechten, alimentatie en verzekeringen. Het is belangrijk om dit goed op een rijtje te zetten en te kijken wat precies de consequenties zijn voor uw belastingaangifte en uw toeslagen. U kunt natuurlijk ook uw financieel adviseur vragen om u daarbij te helpen. Steeds meer financieel adviseurs werken ook als mediator of hebben een samenwerking met een mediator. Op de themapagina Scheiden van Finfin leest u er alles over.

Heeft u een specifieke vraag? Aarzal niet om contact met ons op te nemen!

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hecht veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Contact

Algemeen:
Betalen & Sparen:
Zakelijk Verzekeren:
Particulier Verzekeren:
Pensioenen:
Leven & Hypotheken:
 
 
Volg ons op Twitter Volg ons op Facebook Volg ons op LinkedIn Volg ons op Instagram