Stookseizoen begonnen | 3 tips om een schoorsteenbrand te voorkomen

Iedere winter vinden er gemiddeld 2000 schoorsteenbranden plaats. Uw opstalverzekering vergoedt in de meeste gevallen de schade, tenzij u de schade had kunnen voorkomen. Natuurlijk is voorkomen altijd beter dan genezen. Daarom zetten we drie eenvoudige tips voor u op een rij om een schoorsteenbrand te voorkomen.

Nieuws
Datum: 08-10-2020

Laat de schoorsteen vegen

Een schoorsteenbrand ontstaat over het algemeen doordat aanslag op de schoorsteenwand vlam vat. Deze aanslag kan roet zijn of creosoot, een brandbare teerachtige vloeistof. Daarom is het aan te raden om tenminste één keer per jaar de schoorsteen te laten vegen zodat het rookkanaal weer schoon wordt en de lucht makkelijker afgevoerd kan worden. Hierdoor voorkomt u ook dat er giftige en/of schadelijke gassen in de woonkamer terechtkomen.

Gebruik goed hout

Niet alle houtsoorten zijn geschikt om op het vuur te gooien. Hout voor in de open haard moet schoon en droog zijn. Stook dus geen hout dat net gekapt is en nog vochtig is. Bewerkt resthout, bijvoorbeeld van een oude geverfde kledingkast, is eveneens niet geschikt voor de open haard. Tot slot wordt ook het gebruik van naaldhout sterk afgeraden vanwege de hars die verkleefd met de kachelpijp.

Zet zand of zout klaar

Er is altijd een risico dat het misgaat. Zorg daarom dat er zand of zout klaarstaat om het vuur mee te doven. Gebruik geen water. Hierdoor kan er namelijk een ontploffing ontstaan. Bovendien zorgt water voor een enorme rookontwikkeling in de woning. Natuurlijk is het ook aan te raden een brandblusser binnen handbereik te houden.

Meer tips

Meer tips en informatie over wat te doen als u toch brand hebt vindt u op de website van de Brandweer.

De schade naar aanleiding van een brand kan flink oplopen. Bent u goed verzekerd? Hier leest u wat brandschade is en hoe schade door brand verzekerd is. Heeft u nog vragen? Stel ons dan vrijblijven uw vraag.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hecht veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Contact

Algemeen:
Betalen & Sparen:
Zakelijk Verzekeren:
Particulier Verzekeren:
Pensioenen:
Leven & Hypotheken:
 
 
Volg ons op Twitter Volg ons op Facebook Volg ons op LinkedIn Volg ons op Instagram