Is (be)sparen ook jouw goede voornemen voor 2024?

Het begin van het jaar is de tijd om aan uw goede voornemens te werken. Veel mensen nemen zich voor om meer te sparen en zuiniger aan te doen. Hoe pakt u dat aan?

Nieuws
Datum: 30-01-2024

Uit onderzoek van Wijzer in Geldzaken eind 2022 blijkt dat meer sparen en minder geld uitgeven de meest genoemde goede financiële goede voornemens van Nederlanders zijn en het jaar daarvoor was dat niet anders. Minder onnodige uitgaven doen en sparen voor een prettige buffer, dat nemen veel mensen zich stellig voor.

Besparen
Om te besparen kunt u aan diverse categorieën van uitgaven denken. Veel mensen willen besparen op energie blijkt uit het Wijzer in Geldzaken-onderzoek, maar ook op dagelijkse boodschappen, winkelen en vakanties.

Een handig startpunt is om al uw inkomsten en uitgaven eerst eens op een rijtje te zetten. Dit stappenplan van Wijzer in Geldzaken helpt u daarbij. Zo zet u uw vaste lasten en dagelijkse uitgaven op een rij en kunt u daarna heel gericht kijken op welke categorie u wilt en kunt besparen.

Bent u benieuwd hoe u het doet in vergelijking met anderen met een vergelijkbaar inkomen? Vul dan ook het Persoonlijk Budgetadvies van het Nibud in. En wilt u weten hoe groot de buffer in uw huishouden eigenlijk moet zijn? Hiervoor kunt u de Bufferberekenaar van het Nibud gebruiken. 

Energie
Besparen op energie is uiteraard een goede manier om uw maandlasten omlaag te krijgen. De website Milieu Centraal biedt een goed startpunt voor eenvoudige besparingen waar u direct mee aan de slag kunt. Denk aan radiatorfolie en een waterbesparende douchekop. Maar ook zijn er veel gedragstips: de verwarming een graadje omlaag of uzelf wassen bij de wasbak.

Heeft u eenmaal een buffer opgebouwd dan wordt het wellicht tijd om geld uit te geven aan isolatie of zonnepanelen. Doe bijvoorbeeld de Isolatiezelfscan. Kijk ook goed welke subsidies er in uw gemeente allemaal gelden met de Energiesubsidiewijzer.

Tip! Lukt het u om uw huis goed te verduurzamen, ga dan ook in gesprek met uw financieel adviseur. Misschien is er een lagere hypotheekrente van toepassing en ook dat scheelt weer in uw maandlasten.

Zuiniger leven
Inspiratie opdoen? Lees ook eens dit eerdere artikel op Finfin over zuiniger leven. Of verdiep u in deze bespaartips van Nibud. Zoals: maak een weekplanning voor de boodschappen en slaap een nachtje over een aankoop. 

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Contact

Algemeen:
Betalen & Sparen:
Zakelijk Verzekeren:
Particulier Verzekeren:
Pensioenen:
Leven & Hypotheken:
 
 
Volg ons op Twitter Volg ons op Facebook Volg ons op LinkedIn Volg ons op Instagram