Stel kijkt vanaf het balkon

Aanvullend pensioen

Droomt u ervan om eerder te stoppen met werken? Of wilt u een mooi bedrag sparen voor tijdens uw pensioen? Dan is Aanvullend Pensioen Sparen iets voor u. Daarmee zet u nu geld opzij om straks te genieten van uw oude dag.

Aanvullend Pensioen Sparen is een geblokkeerde spaarrekening met een aantrekkelijke rente. Daarmee spaart u voor een aanvulling op uw pensioen en/of AOW. U bepaalt zelf hoelang. Het fijne van Aanvullend Pensioen Sparen is: u bent niet verplicht om te sparen. Komt het even niet uit, omdat u bijvoorbeeld als ZZP’er even geen opdracht heeft, dan spaart u tijdelijk niets. Dit heeft wel invloed op het uiteindelijke bedrag dat u spaart voor een aanvulling op uw pensioen en/of AOW.

Uiterlijk in het vijfde jaar nadat u de AOW leeftijd hebt bereikt, moet u het opgebouwde spaarbedrag omzetten naar een lijfrente-uitkeerproduct. Dit kan bijvoorbeeld met de Aanvullend Pensioen Uitkeringsrekening. Over deze uitkeringen betaalt u loonheffingen. De uitkeringen en afdracht naar de Belastingdienst regelen wij voor u.

Wilt u gebruikmaken van Aanvullend Pensioen Sparen, of er meer over weten? Maak een afspraak met één van onze adviseurs.

Opgebouwd spaarbedrag overdragen

Bouwde u al een spaarbedrag op met een ander lijfrenteproduct bij een bank of verzekeraar? Dan kunt u dit bedrag overdragen naar uw Aanvullend Pensioen Sparen. Informeer wat de huidige overdrachtswaarde is en wat de voorwaarden zijn voor overdracht.

Vaste of variabele rente?

Met Aanvullend Pensioen Sparen krijgt u een variabele rente. Heeft u liever de zekerheid van een vaste rente? Zet dan (een deel van) uw geld vast op een Aanvullend Pensioen Deposito. Tijdens de looptijd van dit deposito blijft de rente gelijk. De rente schrijven wij elk jaar bij op uw rekening. U ontvangt zo dus rente op rente.

Tussentijds beëindigen?

Het is mogelijk om het deposito voor het einde van de afgesproken looptijd te beëindigen. U betaalt dan wel opnamekosten. Hoeveel u betaalt, hangt af van hoelang het geld nog vast zou staan. Wilt u daarnaast ook Aanvullend Pensioen Sparen beëindigen? En gebruikt u het vrijgekomen spaarbedrag niet voor een ander product waarmee u lijfrente opbouwt of laat uitkeren? Dan betaalt u over het vrijgekomen bedrag inkomstenbelasting en revisierente aan de Belastingdienst.

Fiscaal aantrekkelijk sparen

U kunt uw storting onder voorwaarden aftrekken van het belastbaar inkomen in uw aangifte inkomstenbelasting. Als particulier kunt u maximaal uw jaarruimte plus de eventuele reserveringsruimte sparen. Op de website van de Belastingdienst leest u hoe u uw jaarruimte uitrekent. De reserveringsruimte is de jaarruimte die u in de afgelopen 7 jaar niet benutte. Pas als u uw geld na de looptijd laat uitkeren, betaalt u loonheffingen over die uitkeringen.

Contact

Algemeen:
Betalen & Sparen:
Zakelijk Verzekeren:
Particulier Verzekeren:
Pensioenen:
Leven & Hypotheken:
 
 
Volg ons op Twitter Volg ons op Facebook Volg ons op LinkedIn Volg ons op Instagram